Introductie Nationale dag van…….Lange Mensen

13423820_927505067371941_882917883325743693_n

Secretaressedag, Wereldaidsdag, de Voorleesdagen, Internationale Vrouwendag, Werelddierendag en de Nationale Straatspeeldag, wie kent ze niet? Iets minder bekend zijn de Nationale Pannenkoekdag, Dikke Truiendag, Dag van de leraar of de Internationale dag van het naakt tuinieren. En zo bestaan er tientallen themadagen om een beroep, ziekte, hobby of een groep mensen aandacht te geven.

Volgens Rob Bruintjes, de bekendste langste man van Nederland, ontbreekt er nog een belangrijke dag in deze opsomming: de Nationale dag van Lange Mensen. Met zijn 2.21 m lengte heeft Rob aan den lijve ondervonden dat lang zijn niet altijd even leuk is.

In zijn leven heeft hij al veel gedaan voor lange mensen. Opkomen voor de belangen van lange mannen en vrouwen, eerst bij de Klub Lange Mensen en later bij zijn eigen organisatie Uniform. Dat betekent lobbyen voor extra beenruimte in vliegtuigen, auto’s en caravans testen op beenruimte en stahoogte en ook informatie verschaffen over speciaalzaken. Zijn ervaringen zijn te lezen in zijn eigen boek.

Eind vorig jaar heeft een aantal initiatiefnemers, waaronder ook Langzijn.nl en Pretty Tall, het idee opgevat om 21 juni uit te roepen tot de Nationale dag van Lange Mensen. Op deze dag kan dan even stil gestaan worden bij de problematiek van lange mensen. Waar ‘gewone’ mensen niet bij stilstaan, is dat soms de meest simpele dagelijkse bezigheden voor een lang persoon een crime kunnen zijn. In de bus zitten, over de markt lopen of kleding kopen. En voor jongeren spelen ook nog eens de psychische aspecten mee; meestal zijn lange jongens en meiden erg onzeker door hun lengte en mikpunt van pesterijen.

Bruintjes is druk bezig met het organiseren van een groots evenement waarbij hij de langste personen van de wereld naar Nederland wil halen. Als de nodige sponsoren zijn gevonden is het wellicht mogelijk om dit event te realiseren op de eerste Nationale dag van Lange Mensen!